OD FIALOVEJ CEZ ZELENÚ K PESTROFAREBNEJ

Fialová by Danielle

FIALOVÁ

Fialová je plná obáv, zúfalstva, otravných Čo-kediek a úzkosti. Je to dievča zamračené, strapaté a zahĺbené do svojich problémov natoľko, že už aj zabudlo, že naokolo je stále ten istý svet, ktorý má tak rada. Svet, v ktorom je spev, hra na gitare, kopec priateľov, nákupy, knižky a plno zábavných aktivít. Zabúdala na to postupne kvôli Pliage, úzkosti, ktorá ju denno-denne plašila (našťastie, terapia bola čímsi ako kurzom rozpomínania na to, čo milujem a pomohla mi to oživiť).
Fialová vyjadruje smútok, skrúšenosť, beznádej a ťažkosť na duši.

Zelená by Danielle

Fialová je to, ako som nakreslila samú seba, na jednej zo skorších hodín terapie. Fialová bola predtým, ako som sa naučila narábať so svojimi ťažkosťami – na začiatku  môjho krotenia Draka.

ZELENÁ

Zelená je veselá, plná energie, radosti zo života, veselých zážitkov a príjemných myšlienok. Je to dievča , ktoré je aktívne, chodí medzi ľudí, je zamilované, teší sa z maličkostí a všednosti dní. Zelená vyjadruje ľahkosť a jednoduchosť života, radosť a zvládnuteľnosť.
Zelené dievča je šťastné, pretože sa skamarátilo s úzkosťou Pliagou. Vie o nej takmer všetko a hlavne vie, ako s ňou žiť. Zelená má svoj život vo svojich rukách.

 

 

Pestrofarebná by Danielle

PESTROFAREBNÁ

Najrealistickejšie dievča je pestrofarebné  – má v sebe kúsok fialovej a kúsok zelenej a možno počas života k nim pribudnú aj iné farby.
Kedysi som si myslela, že by som sa za každých okolností, mala cítiť dobre, mala by som byť stále šťastná a vysmiata.
Dnes už viem, že život nám prináša rôzne situácie, šťastné aj menej veselé ba aj smutné. A v smutnej situácii je predsa divné mať úsmev na perách. Je prirodzené plakať, je prirodzené smiať sa a je prirodzené aj byť nahnevaný na celý svet.

Často som sa sama seba a aj Jarky pýtala, či som normálna.
Jarka sa ma spýtala: „A kto to určuje? Ja?“ Kto nám dáva limity čo je a čo nie je normálne? Normálne je všetko. Aj nenormálne je všetko. Tak čo si vyberieš?

Rôznorodosť emócií a pocitov je prirodzená, nešplhajme na červené diplomy (za niečo, čo sa zdá, že spoločnosť oceňuje). Okolie vyžaduje zvládať veci a ešte k tomu s úsmevom na tvári (nech sa deje čo sa deje). Vzoprime sa tomuto diktátu! Realita nie je americká reklama. Poplačme si, doprajme si záchvat smiechu, čokoľvek.

Hlavne – nebuďme na seba prísni, buďme láskaví :).

Danielle L
Follow Danielle L:

Dobrovoľníčka sekcie Skrotiť Draka sa rozhodla, po dlhých rokoch bojovania s úzkosťou, sa s ňou skamarátiť. Priviedla ju k tomu vlastná skúsenosť v naratívnej terapii. Z veľkej časti sa jej to už podarilo. Rozhodla sa o tom písať hlavne preto, aby aj ostatní vedeli, že je to možné, keďže ani ona sama tomu kedysi neverila.