ZAČIATOK NÁŠHO PRIATEĽSTVA

V predošlom blogu som sa zmienila, ako mi život strpčovala úzkosť, ktorú som spolu s mojou terapeutkou pracovne nazvala Pliaga. Pliaga ma o veľa oberala. Bála som sa byť sama doma, ísť sama autom, nakupovať v obchodných centrách. Kino, divadlo, koncerty, verejné podujatia či dovolenka a chatovačka…to všetko bolo pre mňa tabu.

Foto by: Slávka Tomka

Nebudem vám hovoriť, že zbaviť sa takej Pliagy je jednoduché a že to ide hladko a rýchlo. Poviem vám len toľko, že sa to dá.

Pliaga, teda úzkosť, je silná emócia, hlboko naprogramovaná vo vašej mysli. Zmeniť tieto vzorce je proces, ktorý sa neudeje zo dňa na deň. Preto si vyžaduje trpezlivosť a vytrvalosť. Čítala som mnoho blogov a aj kníh o úzkosti a aj na vlastnej koži som zistila, že jediné, čo naozaj pomáha, je čeliť Pliage tvárou v tvár.

Chce Vás totiž vydesiť a najsilnejšia je, keď ju len tušíte za svojim chrbtom. Zmocnie vždy, keď sa jej naľakáte a utečiete do bezpečia. Vtedy si mädlí ruky, ako nad Vami zas vyhrala, Pliaga jedna. Keď sa však otočíte a pozriete sa jej do tváre, keď to ustojíte a neujdete, dokážete jej, že nad Vami nemá moc. Scvrkne sa a odplíži sa preč odkiaľ prišla.

Pre mňa to v praxi znamenalo:

  • Byť doma sama aj keď mám strach. Nebojovať so strachom, len tak ho nechať byť.
  • Šoférovať aj s úzkosťou, nechať tento pocit byť v mojom tele, keď tam je (stiahnutý žalúdok, vnútorné chvenie atď.) a sústrediť sa skrátka na cestu a šoférovanie.

Predtým som mala tendenciu zo situácií ujsť. Napríklad som išla do obchodného centra a len čo som zacítila, že na mňa ide panika, ušla som.

Podstatná zmena sa udiala vtedy, keď som neušla a zistila som, že sa nič nestalo. Bolo to nepríjemné, ale zotrvala som.

Pliaga ale neodíde hneď po prvom úspechu. Vracia sa, no tieto návraty nie sú zlyhaním. Sú znamením, že niečo dobré sa deje, pretože, a to si dobre všimnite, že nejaký čas tu už aj nebola, a to znamená, že vy napredujete.

S terapeutkou Jarkou som sa postupne presvedčila o tom, že:

 

Pliaga je Pliaga a Ja som Ja.

Ja som veselá, aktívna, kreatívna baba, ktorá má rada nakupovanie, rada šoféruje a miluje spoločnosť.

 

ONA NIE JE JA, a nie je ani mojou neoddeliteľnou súčasťou.

Len sem tam príde a potom zasa odíde. A ja to viem ovplyvniť.

Follow Danielle L:

Dobrovoľníčka sekcie Skrotiť Draka sa rozhodla, po dlhých rokoch bojovania s úzkosťou, sa s ňou skamarátiť. Priviedla ju k tomu vlastná skúsenosť v naratívnej terapii. Z veľkej časti sa jej to už podarilo. Rozhodla sa o tom písať hlavne preto, aby aj ostatní vedeli, že je to možné, keďže ani ona sama tomu kedysi neverila.