Pocestník – terapeutický denník a sprievodca na cestu láskavého premýšľania o sebe.

Ako vyzerá a čím je Pocestník charakteristický?

Je pomenší, vlastne útly na pohľad. Zmestí sa aj do kabelky alebo tašky na notebook. Svojou váhou rozhodne nezaťažuje. Stojí menej ako pekný sveter a trochu viac ako powerbanka. Má jednoduchý  a príjemný vzhľad, nechceli sme, aby obalom kričal. Je dostatočne otvorený, ale zároveň dosť diskrétny. Má obrovské množstvo času na… teba. A má dosť priestoru na to, aby si mu dal vedieť to, čo ťa tlačí. Je príjemne zvedavý a hoci sa zo začiatku poznáte málo, je jasným členom tvojho fan klubu. Od začiatku až do konca.

Nazvali sme ho Pocestník – je to terapeutický denník, ktorý je nachystaný byť ti oporou na cestu láskavého premýšľania o sebe a láskyplného nazerania na seba.

Čas s ním môže byť  dokonca kurzom na rozvoj alebo potvrdenie týchto tvojich zručností.

Nájdeš v ňom viac než 50 strán textu, viac než 20 rozmanitých a košatých „cvičení“ alebo  zastavení k rôznym témam života, vstup do Galérie nielen obrazov a milé prílohy.

Čím ťa Pocestník bude sprevádzať a ako?

Pocestník ťa bude sprevádzať  témou strácania a nachádzania, odpustenia, vyrovnávania sa, ale aj nechápaním či ťažkosťami života. Pocestník ti bude sprievodcom aj pri úvahách o osamelosti alebo o tom, že sa niekedy cítiš byť mimo. Pocestník si trúfa ťa sprevádzať aj  pochybnosťami, keď sa pýtaš sám seba či iných či si dosť (dobrý? Hodnotný?) taký aký si a mnohými ďalšími témami.

Nebude ťa nútiť bežať a rýchlo „robiť cvičenia“.  Ale ak budeš chcieť pobehnúť, nebude ťa brzdiť. Nechá ti čas, aký si zvolíš. Jedno je však jasné : vždy keď ho otvoríš, bude jednoducho s tebou – pri každej téme stojí o teba. Zaujímaš ho. Skutočne.

Prečo Pocestník vznikol?

Pocestník sme vytvorili s láskou pre všetkých ľudí. Bolo a je nám ľúto, že nie všetkým sa dostáva odbornej pomoci, keď ju potrebujú. Ale vytvorili sme ho aj preto, že sa všetci potrebujeme učiť láskavosti k sebe. Pocestník sa nám zdal ako dosť dobrý nápad pre túto „školu“.

Komu je Pocestník určený?

  • ponúkame ho aj pre tých, ktorí uvažujú, že by radi našli cestu k psychológovi či psychoterapeutovi
  • aj pre tých, ktorí už aktuálne svoju cestu s nimi zdieľajú
  • tiež pre všetkých, ktorí si „len tak“ chcú dopriať dobrodružstvo ešte láskavejšieho premýšľania o sebe a o výzvach života
  • ponúkame ho všetkým, ktorým sa nedostáva  v tomto období podpora po akej túžia
  • ponúkame ho aj tým, čo radi zapisujú, dopisujú, tvoria a chcú si posilniť týmto spôsobom láskyplné nazeranie na seba
  • aj všetkým, ktorí čelia vlastným neláskavým alebo neprajným myšlienkam o sebe
  • a mnohým ďalším

Vyrieši  Pocestník tvoje problémy?

Pocestník „nevyrieši“ všetko a nedá „ vždyfungujúcerecepty“, ale je tu, aby  ti priblížil kapitolami a a cvičeniami svet, krajinu, život, v ktorom sám seba vnímaš ako hodnotného a dôležitého/ hodnotnú a dôležitú. Niekedy a niekedy aj často tento pohľad na seba zmenšuje problémy alebo nám ich pomáha menej cítiť alebo lepšie znášať. A to sa ráta, či?

Aké je odborné zázemie Pocestníka?

Pri tvorbe Pocestníka sme „namiešali“ veľmi veľa krásneho z psychoterapeutického prístupu k ľuďom, ktorému sa odborne hovorí naratívny prístup a patrí k tzv. postmoderným smerom v psychoterapii. Obe autorky absolvovali akreditovaný psychoterapeutický výcvik v tomto prístupe a s láskou sa prostredníctvom neho rozprávajú s ľuďmi, sú im oporou.

Ako sa môžeš dostať k Pocestníku?

Pocestník môžeš kúpiť pre seba alebo ako darček pre svojich kamošov/kamošky a blízkych. Psychológovia a psychoterapeuti ho môžu kúpiť alebo odporúčať svojim klientom.

Prajeme vám nech s Pocestníkom (alebo aj bez neho) nájdete  veľa podpory pre samého seba. Zaslúžite si ju. Zaslúžime si ju. Všetci.

Martina Marečáková Machovská a Dana Koníček Žilinčíková, autorky

(viac o autorkách nájdete v sekcii Náš tím)